DOPRAVA ZDARMA PŘI NÁKUPU OD 1200 KČ.

Lyofilizace zachová všechny živiny

Sušení mrazem zachová všechny živiny

Lyofilizace ovoce, také známá jako sušení ovoce mrazem, je přirozený neinvazivní proces zpracování ovoce, který spočívá v odstranění obsahu vody z jednotlivých plodů při zachování jejich přirozené chuti, živin a textury. Tato oblíbená vědecká metoda přispívá k delší trvanlivosti, menší hmotnosti a lepším rehydratačním vlastnostem ve srovnání s čerstvým ovocem.

Výhody lyofilizace

Zůstává kompletní skladba vitaminů a živin

V mrazem sušeném ovoci zůstává kompletní skladba živin i mikroživin, tj. vitaminů, minerálních látek, vlákniny. Při sušení mrazem se "odpaří" pouze voda a zbytek důležitých nutrientů zůstává zachován. 

Delší trvanlivost a kvalita

Díky odpaření vody z ovoce a zeleniny je ovoce skvěle zakonzervováno a jeho kvalita je zachována po dobu mnoha měsíců. Díky tomu, že ovoce utrhneme v ideálním stavu a formě, tak je jeho kvalita výrazně vyšší a kdykoli je možné mít po ruce zralé a chutné ovoce, i když není třeba jeho sezóna.  

Praktické na cesty - díky menší hmotnosti 

Menší hmotnost ovoce umožňuje jeho snazší přepravu. Kdykoli si můžete vzít s sebou sáček s mrazem sušeným ovocem, aniž by vám zbytečně zatěžovalo batoh na cestách.

Menší dopad na životní prostředí

Tím, že se ovoce vysuší a výrazně se sníží jeho hmotnost, odpadají i náročné procesy s dopravou, skladováním. Mrazem sušené ovoce se zabalí do menších obalů, veze se méně často a životní prostředí nezatěžuje častá velkoobjemová doprava. 

Odpadá plýtvání

Konečně zmizí situace, kdy musíme vyhodit nahnilé ovoce jen proto, že jsme ho nestihli včas sníst. To se s mrazem sušeným ovocem nestane, protože je kdykoli k dispozici v optimální formě. Prostě se nekazí. 

Pět kroků sušení mrazem

Zmrazení

Prvním krokem je pomalu zmrazit plody na velmi nízkou teplotu mezi -50°C až -100°C. Tento krok zmrazení pomáhá tomu, aby veškerá voda v ovoce ztuhnula do pevného skupenství.  

Vakuum

Zmrazené ovoce se poté umístí do vakuové komory. Z komory je postupně odsáván vzduch tak, aby se vytvořilo nízkotlaké prostředí.

Sublimace

Ve vakuové komoře se zmrzlá voda z ovoce a zeleniny sublimuje. To znamená, že přechází přímo z pevného skupenství do plynného, aniž by se stala kapalinou. Díky procesu sublimace se z ovoce šetrně odstraní obsah vody, aniž by byla narušena jeho výživnost.

Desorpce

Tím, že se voda z ovoce vypařuje a dostává se pryč, zanechává za sebou mrazem vysušené kousky ovoce. Proces resorbce zajistí, aby plody byly suché a měly v sobě jen minimální obsah vlhkosti.

Balení

Po dokončení lyofilizačního procesu se mrazem sušené plody obvykle balí do vzduchotěsných obalů, aby byly dobře chráněny před vlhkostí a zachovala se jejich nutriční kvalita.