DOPRAVA ZDARMA PŘI NÁKUPU OD 1200 KČ.

5 tipů, jak se vyhnout jarní únavě

Mnozí z nás s napětím očekávají příchod jara. Nicméně nekou může přechod z chladných a temných dnů zimy ke světlejším, teplejším dnům jara přinést nečekané pocity únavy a ospalosti. Co přesně způsobuje jarní únavu? Jedním z hlavních faktorů je změna denního světla. S prodlužujícími se dny může být náš cirkadiánní rytmus narušený, což vede k poruchám spánkových vzorců a pocitům ospalosti. Naši energii také ovlivňuje nestálé počasí, jako jsou náhlé změny teplot a kolísání barometrického tlaku. Připravili jsme pro vás 6 tipů, které vám jarní únavu pomohou hravě překonat.

Odlehčete jídelníček

Není náhodou, že jarní detoxikace je spojena právě s tímto ročním obdobím. V organizmu se totiž během zimy nahromadily toxiny, které když dostaneme z těla ven, uleví se nám. Při očistě je dobré odlehčit jídelníček, zařadit dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků a libového masa. Vyhněte se nadměrné konzumaci rafinovaných cukrů a průmyslově zpracovaných potravin, které mohou přispět k útlumu energie.

Nezapomínejte také na dostatečný pitný režim, který pomáhá organismu zbavovat se škodlivých látek. Mějte proto skleničku či lahev s čistou vodou vždy po ruce. Vyhněte se naopak slazeným syceným nápojům.

 

Zkuste do své každodenní rutiny zařadit ovocné imunity drinky Fua Fua. Drinky obsahují lyofilizované ovoce a zeleninu jako jsou řepa, citrusy, brokolice, ananas nebo jahody. Superpotraviny spirulina, matcha a kurkuma efektivně pomohou na vaší cestě ke zdravému životnímu stylu. 

  • Citrusové plody (pomeranče, mandarinky): Obsahují vitamín C a antioxidanty, které mohou pomoci neutralizovat škodlivé látky.
  • Jahody: Bohaté na antioxidanty včetně vitamínu C podpoří očistu těla.
  • Ananas: Obsahuje enzym bromelain, který může pomoci trávení a má protizánětlivé účinky.
  • Brokolice: Obsahuje látky, které mohou podporovat detoxikační procesy v játrech.
  • Červená řepa: Obsahuje antioxidanty a betain, který může podporovat čištění jater.
  • Modrá spirulina: Obsahuje antixidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem, obsahuje chlorofyl spojovaný s detoxikačními účinky.
  • Kurkuma: Obsahuje antioxidanty - například silný kurkumin, který pomáhá redukovat volné radikály v těle. 

Choďte na procházky a začněte sportovat

Pravidelná fyzická aktivita pomáhá zlepšit krevní oběh a průtok kyslíku po celém těle. Cvičení navíc uvolňuje endorfiny, což jsou přirozené zlepšovače nálady. Snažte se do svého každodenního režimu začlenit aktivity jako chůze, běhání, jóga nebo cyklistika - nejlépe venku.

Doplňte vitaminy a antioxidanty

Po zimě většině z nás chybí vitamin D. Je to logické – potřebuje totiž ke své tvorbě sluneční paprsky a těch se nám během dlouhé zimy nedostává. Na jaře je dobré myslet na tzv. tzv. antioxidanty, které zneškodňují volné radikály, posilují imunitní systém a pomáhají tělu s únavou a vyčerpáním. Mezi antioxidanty patří například selen a zinek, z vitaminů třeba C, D a E.

Buďte co nejvíce na čerstvém vzduchu

Využijte slunečných dnů tím, že budete trávit čas venku, ať už jde o procházky, zahradničení nebo jednoduché posezení na slunci. Snažte se získat minimálně 15-30 minut denní expozice slunečnímu světlu, zejména ráno, abyste pomohli regulovat svůj cirkadiánní rytmus a bojovat proti únavě. Jarní slunce navíc zaručeně zlepší vaši náladu a navíc přirozeně doplníte vitamin D.

Dostatečně spěte

Dostatečný spánek je pro boj proti jarní únavě klíčový. Snažte se každou noc spát 7-9 hodin, abyste tělu umožnili se dostatečně zregenerovat. Vytvořte si pravidelný spánkový režim tím, že půjdete spát každý den ve stejnou dobu, i o víkendech. Pomoci může i uklidňující rituál před spaním, který signalizuje tělu, že je čas se uvolnit.


Začleněním těchto tipů do svého každodenního režimu můžete účinně bojovat proti jarní únavě. Nezapomeňte naslouchat svému tělu, udělat si čas pro sebe a užívat si všeho nového, co jaro přináší.