DOPRAVA ZDARMA PŘI NÁKUPU OD 1200 KČ.

Je tady jaro: Oživení pro játra podle čínské i tradiční medicíny

Jaro je obdobím obnovy a oživení, a to platí nejen pro přírodu kolem nás, ale i pro naše tělo. Podle tradiční čínské medicíny je jaro spojeno s orgánem jater a s jeho energií, která se začíná probouzet po zimním spánku. První jarní den představuje zlomový okamžik, kdy se energie v přírodě i v našem těle začíná pohybovat vpřed, což vyžaduje určitou péči a pozornost.

Význam a funkce jater v čínské i tradiční medicíně

Játra v lidském těle

Podle čínské medicíny jsou játra zodpovědná za volný tok energie v těle. Když je jejich energie vyvážená a proudí bez překážek, cítíme se vitální a zdraví. Naopak, pokud je tok energie blokován, můžeme pociťovat únavu, podrážděnost nebo dokonce fyzické obtíže.

Podle klasické medicíny mají játra mnoho klíčových funkcí, které ovlivňují celkové zdraví a pohodu.

 

Funkce jater podle klasické medicíny

  1. Detoxikace: Játra jsou hlavním orgánem odpovědným za detoxikaci těla. Pomáhají rozkládat a eliminovat škodlivé látky, jako jsou toxiny, chemikálie, léky a alkohol, a přeměňují je na látky, které mohou být bezpečně vyloučeny z těla.
  2. Metabolismus: Játra hrají klíčovou roli v metabolismu tuků, bílkovin a sacharidů. Pomáhají přeměňovat živiny z potravy na energii, kterou tělo může využít, a ukládají nadbytečné živiny pro pozdější použití.
  3. Produkce žluči: Játra produkují žluč, která je uložena ve žlučníku a vylučována do střeva při trávení. Žluč pomáhá emulgovat tuky a usnadňuje jejich trávení.
  4. Regulace glukózy: Játra jsou klíčovým orgánem pro udržování hladiny glukózy v krvi. Ukládají nadbytečnou glukózu ve formě glykogenu a uvolňují ji podle potřeby, aby udržely stabilní hladinu cukru v krvi.
  5. Produkce železa: Játra jsou důležitým místem pro skladování a regulaci železa v těle. Pomáhají udržovat optimální hladinu železa pro tvorbu červených krvinek a další biologické procesy.
  6. Imunitní funkce: Játra hrají roli v imunitním systému tím, že produkují bílkoviny nazývané akutní fázové proteiny, které pomáhají bojovat proti infekcím a zánětům.
  7. Syntéza proteinů: Játra jsou zodpovědná za produkci mnoha důležitých bílkovin, včetně koagulačních faktorů, které pomáhají zastavit krvácení, a albuminu, který udržuje normální hladinu tekutin v těle.

Jaro je pro játra klíčové období, protože se jejich energie začíná probouzet a stoupá. To znamená, že je nyní důležité poskytnout jim podporu a péči, aby se mohly vyrovnat s tímto novým tempem.

Co podpoří činnost jater?

Shrnujeme jarní osmero bodů, které podpoří činnost jater.

  • Zdravá strava: Konzumujte vyváženou stravu bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné produkty, kvalitní bílkoviny a zdravé tuky. Omezte příjem rafinovaných cukrů, syrového tuku a procesovaných potravin, které mohou zatěžovat játra.
  • Pijte hodně vody: Dostatečný příjem vody je klíčový pro podporu detoxikace a eliminace odpadních látek z těla. Pitný režim také pomáhá udržovat optimální hladinu hydratace a zlepšuje pružnost kůže.
  • Omezte konzumaci alkoholu: Alkohol může zatěžovat játra a narušovat jejich schopnost efektivně detoxikovat tělo. Pokud pijete alkohol, dělejte to s mírou nebo zvažte dočasný abstinentní období pro podporu játrů.
  • Zaměřte se na byliny a koření: Některé byliny a koření mají přirozené detoxikační vlastnosti a mohou pomoci podpořit činnost jater. Patří sem například kurkuma, zázvor, pelyněk, artyčok nebo rebarbora. Můžete je začlenit do svých jídel nebo připravit čaje z bylinných směsí.
  • Pohyb a cvičení: Pravidelná fyzická aktivita podporuje cirkulaci krve a lymfy, což může pomoci detoxikovat tělo a podporovat zdraví jater. Zvažte různé cvičební aktivity, jako je chůze, běh, jóga nebo plavání.
  • Zvláštní pozornost věnujte stresu: Stres může negativně ovlivňovat činnost jater. Najděte čas na relaxační aktivity, jako je meditace, hluboké dýchání, jóga nebo procházky v přírodě, abyste snížili úroveň stresu a podpořili duševní a emocionální rovnováhu.
  • Podpora trávicího systému: Zdravé trávení je klíčové pro zdraví jater. Zahrňte do své stravy potraviny bohaté na vlákninu, jako jsou celozrnné produkty, luštěniny, ovoce a zelenina, které podporují správnou funkci střev a trávicího systému.
  • Detoxikační programy: Pokud cítíte, že vaše játra potřebují intenzivnější detoxikaci, můžete zvážit účast na speciálním detoxikačním programu nebo konzultaci s odborníkem na výživu či tradiční čínskou medicínu, který vám může doporučit vhodné postupy a doplňky stravy.

Jak pomůže Fua Fua? Ovoce + superpotraviny!

Pro játra jsou obzvlášť prospěšné citrusové plody jako pomeranče nebo mandarinky, bohaté na vitamin C a antioxidanty, které pomáhají detoxikovat játra a podporují jejich zdraví. Jahody, bohaté na vitaminy a minerály, potom pomáhají vyrovnávat se s nadměrným stresem a podporují zdravý tok energie v těle. Do třetice bychom rádi zdůraznily blahodárné účinky ananasu, který zejména díky obsahu enzymu bromelinu, pomáhá trávicímu systému a podporuje detoxikaci těla.

Ve Fua Fua jsme usilovali o ideální kombinaci ovoce, superpotravin a koření pro správné fungování těla. Některé ingredience jsou pro fungování jater obzvlášť přínosné, protože podporují čištění jater a zlepšují trávení.

  • Kurkuma: Obsahuje silné protizánětlivé látky, které mohou pomoci snížit zánět v játrech a podporovat jejich zdraví. Díky obsahu látky kurkumin, která má výrazné detoxikační vlastnosti, pomáhá játrům při eliminaci toxinů a podporuje čištění těla. Kurkumin je také silný antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály. Kurkumin také stimuluje tvorbu žluči, což může pomáhat při lepším trávení tuků a eliminiaci odpadních látek z těla. Celkově tak prospívá nejet játrům, žlučovým cestám, ale celému tělu.

  •  Zázvor: Obsahuje látky nazývané gingeroly, které mají silné detoxikační vlastnosti. Pomáhají játrům při eliminaci toxinů a škodlivých látek z těla. Zázvor má také protizánětlivé vlastnosti, což může být užitečné při snižování zánětů kdekoli v těle a přínos byl prokázán mimo jiné také při diagnóze ztučněných jater. V neposlední řadě zázvor stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a podporuje trávicí procesy. To může pomoci snížit zažívací potíže a zlepšit trávení tuků, a ulevit více játrům.

První jarní den přináší nejen novou naději a energii do přírody, ale také do našeho těla. Podpora jater a harmonizace těla jsou klíčové pro to, abychom se cítili zdraví a plní života v tomto období obnovy. Konzumace stravy bohaté na vitamíny a minerály spolu s imunity drinky Fua Fua může pomoci podpořit a vyrovnat energii jater a připravit nás na jarní období plné vitality a radosti.