DÁREK K OBJEDNÁVCE OD 1200 Kč - TAŠTIČKA, od 2000 Kč - RUČNÍ MIXÉR. DOPRAVA ZDARMA OD 1500 KČ.

Vitamin C: posilovač imunity i dobíječ energie

Je jen málo vitamínů, které se chlubí tolika příznivými účinky na naše zdraví jako vitamin C. Ovlivňuje naše tělo téměř ve všech ohledech – od imunitního systému, přes ochranu buněk a snížení míry únavy, až po vliv na normální stav kůže. Tento základní vitamin, pro mnohé známý také jako kyselina askorbová, je vodou rozpustný antioxidant. Lidský organizmus si ho nedokáže sám vytvořit, ani se jím zásobit. Proto bychom měli vitamin C každý den doplňovat v dostatečném množství, ať už z vyvážené stravy nebo prostřednictvím doplňků stravy. Zatímco je vitamin C k dispozici v mnoha potravinách, ovoce vyniká jako jedno z nejbohatších a nejchutnějších zdrojů tohoto důležitého živinového prvku. 

Proč je vitamin C tak důležitý? 

Vitamin C hraje klíčovou roli při mnoha fyziologických procesech v lidském těle. Jedním z jeho hlavních úkolů je jako silný antioxidant ochraňovat tělo před škodlivými volnými radikály, které mohou poškozovat buňky a přispívat k různým onemocněním, včetně srdečních chorob, rakoviny a předčasného stárnutí. 
Vitamin C je také nezbytný pro syntézu kolagenu, proteinu, který je základním stavebním prvkem kůže, šlach, vazů a kostí. Pomáhá i při hojení ran a podporuje zdraví zubů a dásní.

 

Dva sáčky Fua Fua denně = denní dávka vitaminu C

Víte, že sáček Fua Fua imunity drinku obsahuje 70 až 150 % doporučené denní dávky vitaminu C? Dva sáčky denně tak pohodlně pokryjí denní doporučenou dávku, která podpoří silnou imunitu. Ve Fua Fua najdete ovoce a superpotraviny bohaté na vitamin C jako jsou citrusy, jahody, maliny, ananas, camu camu, šťáva z aceroly nebo šípek.

Podpora imunitního systému

Jednou z hlavních funkcí vitaminu C je jeho schopnost posílit imunitní systém. Zvyšuje produkci a funkci bílých krvinek, které jsou první linií obrany těla proti infekcím a nemocem. Pravidelný příjem vitaminu C pomáhá imunitnímu systému pracovat na optimální úrovni a snižuje riziko onemocnění běžnou chřipkou, nachlazením a dalšími infekcemi.

Vitamin C jako silný antioxidant

Vitamin C funguje jako silný antioxidant, který neutralizuje volné radikály, které mohou způsobovat poškození buněk. Volné radikály jsou nestabilní molekuly vytvářené v lidském těle v důsledku běžných metabolických procesů a působení životního prostředí. Odbouráváním těchto škodlivých molekul vitamin C pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem, snižuje riziko chronických onemocnění a přispívá k celkovému zdraví tkání a orgánů. Díky svým antioxidantovým vlastnostem má vitamin C potenciál snížit riziko vzniku mnoha chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, rakoviny, cukrovky a hypertenze.

Vitamin C jako energy drink?

Vitamin C hraje důležitou roli při boji proti únavě a vyčerpání tím, že podporuje správné fungování metabolismu a imunitního systému. Je nezbytný pro syntézu karnitinu, látky, která je klíčová pro přeměnu tuků na energii. Správný metabolismus tuků a sacharidů je důležitý pro udržení energie a snížení pocitu únavy. Únava může být často spojena s infekcemi a onemocněními, které oslabují imunitní systém. Tím, že vitamin C hraje klíčovou roli v podpoře imunitního systému a pomáhá bojovat proti infekcím, tak může pomáhat redukovat únavu spojenou s chorobami. Dalším z faktorů vedoucím k únavě může být i nedostatek železa. Vitamin C zvyšuje absorpci železa z rostlinných zdrojů, což může pomoci předcházet anémii způsobené nedostatkem železa a související únavě.

Syntéza kolagenu pro zdravou kůži a klouby

Vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu a působí jako antioxidant, tím pomáhá udržet přirozenou pružnost pokožky, vitalitu a svěží vzhled. Dostatek kolagenu je také důležitý pro zdraví kloubů a správnou funkci chrupavek.

Vitamin C podporuje hojení ran 

Vitamin C hraje klíčovou roli v procesu hojení ran a opravy tkání. Pomáhá tělu vytvářet a udržovat v optimálním stavu pojivové tkáně, což umožňuje rychlejší zotavování po zraněních nebo chirurgických zákrocích. Dostatečný denní příjem vitaminu C je nezbytný pro regeneraci kůže, krevních cév a kostí. 

Kardiovaskulární zdraví 

Vitamin C pomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje funkci krevních cév, čímž snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. 

Ovoce jako bohatý zdroj vitaminu C 

Pokud jde o přírodní zdroje vitaminu C, ovoce se řadí mezi ty nejlepší. Existuje mnoho druhů ovoce, které jsou vynikajícím zdrojem této živiny.

  • Citrusové plody (pomeranče, mandaringy, citrony, greú
  • Kiwi
  • Jahody
  • Ananas
  • Acerola
  • Camu Camu
  • Mango
  • Maliny
  • Šípek
  • Černý rybíz
  • Broskve

Výhodou konzumace vitaminu C z ovoce je také skutečnost, že je doprovázen celou řadou dalších živin a antioxidantů, které společně posilují imunitní systém a podporují celkové zdraví. Ovoce je také snadno stravitelné a představuje chutný způsob, jak zahrnout potřebné vitaminy a minerály do každodenní stravy. 
 

Jak maximalizovat příjem vitaminu C z ovoce? 

Abychom získali co nejvíce vitaminu C z ovoce, je důležité zahrnout do své stravy různé druhy ovoce a preferovat čerstvé a sezónní produkty. Díky lyofilizaci  (sušení mrazem) se ovoce udrží v optimální kondici a obsahuje všechny původní živiny, barvu i chuť.

Během vaření je třeba mít na paměti, že vitamin C je citlivý na teplo, světlo a kovové povrchy, takže při přípravě ovoce je nejlépe minimalizovat dobu a teplotu vaření, abychom zachovali co nejvíce živin. 
Navíc je důležité dodržovat vyváženou stravu bohatou na různorodé ovoce spolu s dalšími potravinami obsahujícími vitamin C, jako jsou zelenina, aby byl zajištěn dostatečný příjem této důležité živiny.

Kolik vitaminu C bychom měli přijímat? 

  • Pro dospělé je doporučená denní dávka vitaminu C přibližně 90 mg pro muže a 75 mg pro ženy
  •  U dětí se doporučená denní dávka liší podle věku:
    • 15 mg pro batolata (1-3 roky)
    • 25 mg pro děti (4-8 let)
    • 45 mg pro starší děti (9-13 let)

 

Zdravá a vyvážená strava obvykle lidskému tělu poskytuje dostatek vitaminu C. Existují ale situace, kdy může být zvýšený příjem „céčka“ prospěšný. Během nemocí, stresu nebo období intenzivní fyzické aktivity mohou být požadavky těla na vitamin C vyšší, než je doporučená denní dávka. V takových případech může doplňování vyššími dávkami (až do 200 - 1000 mg denně) pomoci podpořit imunitní systém a urychlit zotavování. Nicméně, dlouhodobé výrazné překračování doporučených denních dávek je vhodné konzultovat s lékařem nebo odborníkem.