DÁREK K OBJEDNÁVCE OD 1200 Kč - TAŠTIČKA, od 2000 Kč - RUČNÍ MIXÉR. DOPRAVA ZDARMA OD 1500 KČ.

Kofeinový souboj: káva nebo matcha?

V dnešní uspěchané době se kofein pro mnoho z nás stal doslova palivem, které nás každý den udržuje v chodu. Zároveň je to pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě. Najdeme ho v kávě, sycených nealkoholických nápojích i čokoládě. Jaký vliv má kofein na lidské tělo? A proč zkusit místo každodenní konzumace kávy, která energii zvýší jen krátkodobě, japonský zelený čaj matcha? 

Pozitivní vliv kofeinu na lidský organismus:
Kofein je vyhledáván pro svou schopnost zlepšit kognitivní funkce, včetně zlepšené koncentrace i nálady. Sportovci často sahají po kofeinu jako po přírodním posilovači výkonu. Stimuluje totiž uvolňování adrenalinu, který podporuje vytrvalost a fyzický výkon. Kofein zároveň může dočasně zrychlit metabolismus, i proto ho najdeme ve většině doplňků stravy podporujících hubnutí a spalování tuků.

Potenciální negativní vlivy kofeinu na lidský organismus:
Jedním z nejznámějších negativních účinků kofeinu je jeho vliv na spánek. Konzumace kofeinu, zejména v odpoledních a večerních hodinách, může mít negativní vliv na kvalitu spánku. Kofein je stimulant, který může zvýšit hladiny stresových hormonů, což může u některých jedinců vést ke zvýšeným pocitům úzkosti a nervozity. Milovníci kofeinu si často neuvědomují, že jeho pravidelná zvýšená konzumace, zejména v kávě či sycených nápojích, může vést k závislosti a náhlé přerušení konzumace může následně způsobit abstinenční příznaky - bolesti hlavy, podrážděnost, únavu nebo obtížné soustředění. Pod kontrolou by konzumaci kofeinu měli mít jedinci s kardiovaskulárními obtížemi.

Káva vs. matcha

Nedokážete si svůj den bez denní dávky kofeinu v šálu silné kávy představit? A slyšeli jste už o čaji matcha? Matcha je japonský čaj, který se vyznačuje specifickou zelenou barvou a jemnou zemitou chutí. Vyrábí se z mladých čajových lístků, které jsou mlety na jemný prášek. Matcha nápoj si navíc můžete připravit podobně jako kávu teplý či studený, s vodou nebo jakýmkoliv mlékem.



Kofein se v čaji matcha vyskytuje v menším množství než v kávě. Díky obsahu teaninu, což je aminokyselina s relaxačními účinky, zmírňuje některé z vedlejších účinků kofeinu a přispívá tak k jemnějšímu a vyváženějšímu přísunu energie. Matcha navíc obsahuje také řadu antioxidantů, zejména skupinu polyfenolů nazývaných katechiny. Antioxidanty jsou látky, které pomáhají v lidském těle neutralizovat volné radikály a chrání tak lidské buňky před poškozením a blahodárně působí na imunitu.  V prášku čaje matcha najdete také další aminokyseliny, vlákninu, vitaminy (např. vitaminy C, A, K, B1, B2, B3), minerální látky (např. draslík, vápník a železo) nebo přínosný chlorofyl. 

Jaké jsou benefity matchy?

  • Povzbuzení energie, zlepšení pozornosti: Kofein obsažený v čaji matcha může poskytnou jemné postupné povzbuzení a zlepšit bdělost a pozornost. Nástup energie je individuální, ale obecně se traduje, že obvykle je sledován účinek 30 minut po konzumaci, vrcholu dosahuje zhruba za 1-2 hodiny a může trvat až 4-6 hodin. 
  • Silná imunita a celkový vliv na zdraví: Matcha je bohatá na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, posiluje přirozenou obranyschopnost a imunitní systém a chrání tělo před různými chorobami. Obsahuje katechiny, vitaminy A a C, železo, draslík a vápník.

  • Lepší reakce na stres, navozuje pocit klidu: Díky obsahu teaninu, který má relaxační účinky, může matcha pomáhat zvládat stres a zlepšovat náladu, a přispívat tak dušenímu zdraví. 
  • Zdraví kůže: Antioxidanty obsažené v matcha mohou být prospěšné pro zdraví kůže, chrání ji před volnými radikály a podporují celkovou vitalitu.
  • Podpora metabolismu: Zelený čaj matcha může přispívat ke zrychlení metabolismu a spalování tuků. To může být jedním z faktorů, který podporuje udržování zdravé tělesné hmotnosti. 
  • Podpora zdraví srdce:  Některé studie naznačují, že katechiny obsažené v matcha mohou přispívat k nižšímu riziku srdečních onemocnění tím, že podporují zdravý krevní tlak a snižují hladinu špatného cholesterolu.
  • Detoxikace těla: Zelený čaj matcha je bohatý na chlorofyl, který může podpořit detoxikaci těla a odstranění škodlivých látek z těla, zejména těžkých kovů a chemických toxinů.

Bezpečná dávka kofeinu pro děti i těhotné

Občas se nás zákazníci ptají, kolik kofeinu je obsaženo v nápojích Fua Fua a zdali jsou vhodné pro děti, těhotné nebo kojící ženy. Obsah kofeinu v jednom sáčku Fua Fua matcha & pomeranč je 11,4 mg (tj. 0,0114 g).  EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) doporučuje těhotným a kojícím ženám konzumovat maximálně 200 mg kofeinu denně. Kvůli nedostatku vědeckých poznatků není maximální dávka kofeinu u dětí přesně stanovena, přesto EFSA doporučuje nepřekračovat příjem 3 mg na 1 kg tělesné hmotnosti. V denní dávce Fua Fua je tedy obsah kofeinu pod limity zdravotnických doporučení. Blahodárný japonský zelený čaj matcha jsme ve Fua Fua zkombinovali se šťavnatými pomeranči, můžete si tak dopřát 100% přírodní dávku energie a zároveň podpořit svou imunitu.

post-img-5