DÁREK K OBJEDNÁVCE OD 1200 Kč - TAŠTIČKA, od 2000 Kč - RUČNÍ MIXÉR. DOPRAVA ZDARMA OD 1500 KČ.

7 důvodů, proč cukr neprospívá našemu zdraví

Sladké pochoutky a limonády se nachází na každém kroku a často jim nemůžeme odolat. Víte ale, že nadměrná konzumace bílého cukru neprospívá našemu zdraví? Přečtěte si 7 důvodů, proč je lepší se cukru vyhnout a sáhnout po zdravějších alternativách jako je javorový sirup, med nebo třeba datle.

1. Cukr = prázdné kalorie a nedostatek živin

Bílý cukr je často nazýván "prázdnými kaloriemi", protože poskytuje energii bez jakýchkoli živin. Konzumace rafinovaného cukru nám přináší pouze krátkodobý pocit energie, která se velmi rychle vyčerpá. Na rozdíl od přírodních cukrů, které najdete například v ovoci nebo medu, postrádá bílý cukr také vitaminy, minerály a vlákninu.

2. Oslabuje imunitu

Bílý cukr narušuje rovnováhu střevní mikroflóry a narušuje tak imunitní funkci střev. S konzumací cukru klesá hladina antioxidantů a snižuje se tak schopnost těla neutralizovat volné radikály. Tato oslabená obrana může zvýšit náchylnost k infekcím a zánětům a ohrozit schopnost těla odvrátit i běžné nemoci jako jsou chřipka či nachlazení. Pokud vás honí chuť na něco sladkého, sáhněte raději než po čokoládové tyčince po ovoci nebo rovnou Fua Fua. Své imunitě prospějete mnohem více!

3. Způsobuje kolísání hladiny cukru v krvi

Jeden z okamžitých a nejzřetelnějších účinků konzumace bílého cukru je rychlý vzestup a následný pád hladiny cukru v krvi. Tento efekt horské dráhy může vést k pocitům únavy, podrážděnosti a touhy po dalších sladkých potravinách. Z dlouhodobého hlediska to může vést k rezistenci těla vůči inzulínu a zvýšenému riziku vzniku diabetu 2. typu.

4. Vede k přibírání na váze a obezitě

Přebytečné kalorie z bílého cukru spolu s jeho schopností narušit hladinu cukru v krvi mohou přispět k přibírání na váze a obezitě. Pravidelná konzumace zejména sladkých nápojů (Cola, slazené minerální vody a tak podobně) a “snacků” je spojena s vyšším rizikem obezity, což opět souvisí s různými dalšími zdravotními problémy, včetně srdečních onemocnění a metabolických poruch.

5. Podporuje záněty v těle

Přebytečná konzumace bílého cukru bývá spojována s chronickým zánětem v těle. Zánět je klíčovým faktorem při vývoji mnoha onemocnění, včetně srdečních onemocnění nebo revmatoidní artritidy.

6. Způsobuje předčasné stárnutí pleti i akné

Věděli jste, že bílý cukr neprospívá naší pleti? Samozřejmě, vrásky jsou přirozenou známkou stárnutí, ale strava bohatá na rafinovaný cukr způsobuje podle studie předčasné stárnutí pleti. Cukr totiž ničí kolagen a elastin, což jsou proteiny, které pomáhají pleti zůstat pružná a svěží. Čím méně konzumujeme rafinované sacharidy a cukry, tím je náš stav pleti a pokožky lepší.

Potraviny bohaté na rafinované cukry (sladkosti či limonády) s vysokým glykemickým indexem jsou podle studií spojeny také s vyšším rizikem vzniku akné. Například studie na 2300 mladých lidech ukázala, že ti, kteří pravidelně konzumují potraviny bohaté na rafinovaný cukr, měli o 30 % větší riziko rozvoje akné.

7. Kazí zuby

Není tajemstvím, že nadměrná konzumace cukru škodí také našim zubům. Bílý cukr je totiž ideální prostředí pro škodlivé bakterie v ústech, což vede k zubním kazům, onemocnění dásní a dalším potížím se zuby.

Čím bílý cukr nahradit?

Je třeba zmínit, že kromě sladkostí a dezertů obsahují cukr a jiná sladidla také třeba ovocné džusy, pečivo, omáčky nebo sportovní tyčinky či alkohol. Přidaná sladidla totiž zlepšují chuť a prodlužují trvanlivost produktů. Vyplatí se proto číst pečlivě složení! “Doporučuji hlídat množství jakýchkoliv sladidel, která používáme, mnohem více než hledat jejich alternativy,” píše ve svém článku Margit Slimáková. Její detailní přehled jednotlivých cukrů najdete v článku zde.

I když pokušení sladkými dobrotami může být obtížné odolat, dlouhodobé důsledky stravy bohaté na bílý cukr za to nestojí. Vědomé snížení nebo odstranění bílého cukru z vaší denní stravy může vést k celkově lepšímu zdraví, vyšší energii a nižšímu riziku chronických onemocnění. Obzvlášť u dětí je dobré na to nezapomínat! Imunity drinky Fua Fua neobsahují žádné přidané cukry nebo sladidla, ale pouze cukry vyskytující se přirozeně v ovoci. 

 

Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28420091/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22070422/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17448569/
https://microbiomejournal.biomedcentral.com/