DÁREK K OBJEDNÁVCE OD 1200 Kč - TAŠTIČKA, od 2000 Kč - RUČNÍ MIXÉR. DOPRAVA ZDARMA OD 1500 KČ.

Ideální svačina pro děti? Nutričně vyvážená

V dynamickém světě rodičovství je zajištění správné výživy pro naše děti každodenním nelehkým úkolem. Když přijde na svačiny, je klíčové vyhýbat se nápojům z automatů a tyčinkám s vysokým obsahem cukru. Pojďme se společně podívat na to, jak by měla vypadat zdravá a nutričně vyvážená svačina bohatá na ovoce, zeleninu a další potraviny bohaté na živiny.

Síla čerstvého ovoce a zeleniny

Začlenění různých druhů ovoce a zeleniny do jídelníčku vašich dětí je klíčové. Zajistí každodenní přísun vitaminů, minerálních látek, vlákniny a mnoha dalších cenných látek včetně antioxidantů. Čerstvé plodiny přispívají nejen k celkovému zdraví, ale také podporují zdravý vývoj a růst dětí a budování odolného imunitního systému.

Doporučení WHO ohledně konzumace ovoce

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by měly děti ve věku 6 až 10 let konzumovat každý den alespoň 200 gramů ovoce, u mladších dětí je to zhruba poloviční dávka (100 g). Odborníci zdůrazňují i důležitost začlenění různých druhů ovoce do každodenní stravy. Jednoduchou a chutnou alternativou čerstvých plodů jsou například Fua Fua imunity drinky, obsahující mrazem sušené ovoce a superpotraviny. Stačí obsah sáčku smíchat s vodou nebo mlékem, promíchat a je hotovo. Přípravu navíc zvládnou děti samy a rozmanitost chutí a barev je bude bavit!

 
Nutriční poradkyně a koučka Monika Bartolomějová upozorňuje, že zapomínat bychom neměli ani na zeleninu. “Ta by v jídelníčku měla být rovněž zastoupená a dokonce větším podílem než ovoce. Může být čerstvá, ale také tepelně upravená. V chladných dnech, které nás čekají, rozhodně zahřeje zeleninová polévka, která může být i v podobě krému (hrášková, celerová). Čerstvou zeleninu je vhodné pokrájet na menší proužky („prsty“) a dětem k ní připravit dip ze zakysané smetany, bylinek (sušený česnek, pažitka). Zeleninu je také možné „propašovat“ na plátky nakrájenou na obloženém pečivu (plátky rajčete, tenké plátky papriky, listy ledového salátu, plátky okurky),” doporučuje Monika.

Vláknina pro dobré trávení a dlouhodobou energii

Volba svačin bohatých na vlákninu je klíčem k zajištění stabilní energie během dne, protože nás na delší dobu zasytí. Ovoce, zelenina, vločky a celozrnné potraviny jsou skvělými zdroji vlákniny. Ta je důležitá nejen pro správné trávení, ale také regulaci hladiny cukru v krvi. Pokud budeme udržovat hladinu krevního cukru bez větších výkyvů, vyhneme se návalu nezkrotných chutí.

Moničin TIP na svačinu pro děti do školy je žitno-pšeničný chléb namazaný čerstvým sýrem obložený plátky vysokoprocentní šunky a listy ledového salátu, pokrájené jablko nebo hruška a ovesná sušenka.

Vyvážený příjem bílkovin

Zajištění dostatečného množství bílkovin má vliv na růst a vývoj dítěte, ale i na “sytivost” jídla. Mezi tradiční zdroje bílkovin patří živočišné zdroje – maso, vejce a mléčné výrobky. “Zkusit zařadit ale také můžete další zdroje bílkovin – luštěniny. Nejznámější luštěninovou pomazánkou je hummus, který se vyrábí z cizrny. Potřít jím můžete pečivo a obložit namazaný chlebík je možné například plátky vařeného vejce a malými kousky sušeného rajčete. V rámci hlavního jídla můžete jídelníček obohatit o čočku v podobě čočkové polévky, která bývá u dětí oblíbená,” říká Monika Bartolomějová.

Důležitost hydratace

Voda by měla být během dne hlavním nápojem. Je pro nás bezpodmínečně důležitá. Je nezbytná pro celkové zdraví, podporuje trávení a pomáhá udržet koncentraci. Snažte se u vašeho dítěte omezit zejména konzumaci sycených nápojů plných cukrů a kofeinu. Nadměrná konzumace těchto nápojů se může podepsat na poruchách spánku, úzkostech i vysokém tlaku dítěte. Jak například uvedly novinky.cz, minimálně dvakrát týdně si dá energetický nápoj desetina dětí ve věku 13 až 15 let. Důležitá je zde zejména edukace dětí, kterou mají často v rukách právě rodiče.

Rozvoj zdravých návyků

Mějte na paměti, že pravidelné stravování dětí včetně svačin hraje klíčovou roli při budování základů pro celoživotní zdravé návyky stravování. I když jejich každodenní příprava znamená pár minut vašeho času navíc. Živiny, které děti přijímají během svačin, přispívají k jejich fyzickému a duševnímu vývoji, podporují jejich aktivní životní styl a zlepšují soustředění ve škole.