DÁREK K OBJEDNÁVCE OD 1200 Kč - TAŠTIČKA, od 2000 Kč - RUČNÍ MIXÉR. DOPRAVA ZDARMA OD 1500 KČ.

Proanthokyanidiny: Co jsou a jak mohou prospět vašemu zdraví

Možná jste už slyšeli o proanthokyanidinech, ale co přesně jsou a jak mohou ovlivnit vaše zdraví? Proanthokyanidiny jsou skupinou látek, které se nacházejí v různých potravinách, zejména v ovoci, zelenině a některých nápojích. Tyto látky mají mnoho přínosů pro zdraví a mohou hrát důležitou roli ve vaší stravě.

Co jsou proanthokyanidiny?

Fua Fua snídaně s ovocem

Stručně řečeno, proanthokyanidiny jsou velmi silné antioxidanty, které přispívají k posílení imunity. Odborníci je označují jako polyfenolické sloučeniny, které patří do skupiny flavonoidů. Jsou také známé jako oligomerní proanthokyanidiny (OPC) nebo kondenzované třísloviny.

Tyto látky se nacházejí v různých rostlinách, jako jsou hrozny, borůvky, červené víno, kakao, jablečná semena a další. Mají velmi silné antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci ochránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. Proanthokyanidiny jsou spojovány s různými zdravotními přínosy, včetně ochrany kardiovaskulárního systému, podpory imunitního systému a ochrany proti zánětům. Také se zkoumá jejich příznivý vliv na zdraví mozku a kognitivní funkce.

Kde se nacházejí proanthokyanidiny?

Proanthokyanidiny se nacházejí v různých typech ovoce a dalších potravinách. Mezi nejbohatší zdroje patří: 

  • Hrozny: Hrozny jsou jedním z hlavních zdrojů proanthokyanidinů, zejména v kůži a semenech. 
  • Borůvky: Borůvky jsou dalším významným zdrojem proanthokyanidinů. Tyto látky jsou koncentrovány v kůži bobulí. 
  • Maliny: Maliny obsahují také proanthokyanidiny, zejména ve své kůži. 
  • Jahody: Podobně jako maliny, jahody obsahují proanthokyanidiny, hlavně v kůži. 
  • Jablka: Semena jablek jsou bohatým zdrojem proanthokyanidinů. 
  • Červené víno: Víno, zejména červené víno, obsahuje proanthokyanidiny, přičemž červené víno je považováno za bohatší zdroj než bílé. 
  • Kakao: Kakao a tmavá čokoláda jsou také zdrojem proanthokyanidinů. 

Tato ovoce a potraviny nejen poskytují proanthokyanidiny, ale jsou také bohatým zdrojem dalších důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina, které přispívají k celkovému zdraví. 

Silná látka pro podporu imunity

Proanthokyanidiny mohou mít pozitivní vliv na imunitní systém několika způsoby:

  • Antioxidační účinky: Proanthokyanidiny jsou silné antioxidanty, což znamená, že pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, které mohou poškozovat imunitní buňky a způsobovat záněty. Tímto způsobem mohou pomoci udržovat imunitní systém v dobré kondici. 
  • Protizánětlivé vlastnosti: Proanthokyanidiny mohou také pomáhat snižovat záněty v těle. Chronický zánět může oslabit imunitní systém a zvýšit náchylnost k infekcím. Snížením zánětu mohou proanthokyanidiny pomoci udržovat imunitní systém silným. 
  • Podpora zdravé mikroflóry: Některé studie naznačují, že proanthokyanidiny mohou mít příznivý vliv na zdraví střevní mikroflóry. Zdravá střevní mikroflóra je důležitá pro imunitní systém, protože mnoho imunitních buněk se nachází v zažívacím traktu a je ovlivněno mikrobiomem. 
  • Ochrana před infekcemi: Některé výzkumy naznačují, že proanthokyanidiny mohou mít přímý účinek při ochraně před určitými druhy infekcí tím, že brání přichycení bakterií nebo virů ke sliznicím a tím zabraňují jejich šíření. 

Celkově mohou proanthokyanidiny přispívat k posílení imunitního systému a ochraně těla před infekcemi a nemocemi, a to díky svým antioxidačním, protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem. 

Proanthokyanidiny – nejlépe každý den! 

Zahrnutí potravin bohatých na proanthokyanidiny do vaší stravy může být snadné a chutné. Zkuste pravidelně konzumovat ovoce jako jsou hrozny, borůvky a jablka, a doplňte svou stravu ovoce a zeleninou jako jsou maliny, jahody, špenát a mangold. Můžete si také dopřát červené víno nebo čokoládu s vysokým obsahem kakaa jako pochoutku.  

V  imunity drinku Fua Fua s příchutí Borůvky a Maliny je 12,5 mg proanthokyanidinů v každém sáčku (10 g).  

Doporučený denní příjem proanthokyanidinů není pevně stanoven, protože neexistuje oficiální doporučení pro jejich příjem jako pro některé další živiny. Množství proanthokyanidinů, které je vhodné denně konzumovat, může záviset na individuálních potřebách a zdravotním stavu.  
Obecně platí, že pravidelná konzumace ovoce, zeleniny a dalších potravin bohatých na proanthokyanidiny může přinést zdravotní přínosy. Doporučuje se jíst pestrou stravu obsahující různé druhy ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a semen, které obsahují proanthokyanidiny a další prospěšné látky.  

Fua Fua proanthokianidiny